Litere române cu orice tastatură

Adesea e dificil de scris corect cînd nu avem o tastatură adaptată limbii române.  De aceea am scris un mic program cu care se pot scrie literele specifice limbii române pe orice tastatură.

Scurtăturile de tastatură sînt uşor de reţinut şi sînt bazate pe tasta AltGr şi litera latină de bază (cu excepţia lui â, înlocuit cu tasta cea mai apropiată, q):

AltGr a:                ă
AltGr Shift A:        Ă
AltGr i:                 î
AltGr Shift I:         Î
AltGr q:                â
AltGr Shift Q:       Â
AltGr s:                ș
AltGr Shift S:        Ș
AltGr Ctrl s:          ş
AltGr Ctrl Shift S: Ş
AltGr t:                 ț
AltGr Shift T:        Ț
AltGr Ctrl t:          ţ
AltGr Ctrl Shift T: Ţ

N.B.: Combinaţia cu tasta Ctrl nu scrie diacritice române, ci turce (cu care e scrisă această pagină, pentru lizibilitate)!  Adevăratele caractere româneşti, cu virgulă dedesubt în loc de sedilă, nu au apărut decît în Windows Vista; de aceea, nu sînt încă folosite peste tot.  Utilizatorii Windows XP pot descărca adevăratele litere române de pe saitul Microsoft:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=ro&FamilyID=0ec6f335-c3de-44c5-a13d-a1e7cea5ddea

Cum se descarcă şi se foloseşte programul:

[Legătură de descărcare]

Salvaţi fişierul Romana.exe în dosarul C:\Program Files (sau C:\Program Files (x86) pentru cei ce au un sistem în 64 biţi) sau pe biroul écranului.  Poate fi instalat şi pe o cheie USB pentru a fi folosit pe orice calculator!

Programul poate propune să se execute automat la fiecare pornire a calculatorului, pentru ca această funcţie să fie disponibilă direct.

Cod soursă

Pentru cei mai curajoşi sau cei ce vor să-l modifice, codul sursă poate fi găsit aici.
Programul a fost compilat cu AutoHotkey, cu varianta AutoHotkey_L (ceea ce evită anumite limtări ale Send/SendInput din varianta de bază).

Altă posibilitate

Mai există o altă posibilitate, descrisă pe diacritice.ro, care necesită o configurare specială şi nu este portabilă, dar pe care o încarcă direct Windows.

[Articol şi legătură modificate în 2010-03-24: folosim AutoHotkey_L cu varianta Unicode, ceea ce îmbunătăţeşte compatibilitatea.]

Blogged with the Flock Browser

Cod soursăPentru cei mai

Publicités

8 réflexions au sujet de « Litere române cu orice tastatură »

 1. Am instalat programul pe windows 7 (32bit) si se pare ca nu functioneaza. In momentul in care apas ALTGr + a/i/s/t nu se intampla nimic. 😦

  • Programul a fost testat în Windows XP și în Windows 7 64 biți și a funcționat. Nu văd de ce ar avea probleme, dar trimite-mi detalii, dacă se poate. Ca o soluție de conturnare, se poate folosi AutoHotKey_L cu un script extras din codul sursă pe care l-am publicat.

 2. in alta ordine de idei, programelul de pe diacritice.ro, in momentul in care e descarcat de pe net, este automat scanat de komodo firewall, care imi spune ca exista un virus « heuristic » in el. Se intampla numai mie ?

 3. Mersi, functionează dar pentru asta trebue să schimbați tastatura in romana, veyi panelul de confuguratie windows 7 sau vista etc, altfel nu functionaeaza… daca utilizati windows 7 nu aveti nevoie de porgram, schimbati doar tastatura in panelul de configuratie, caracterele romanesti sant in dreapta langa ENTER in cazul clavier qwerty

 4. Programul funcționează foarte bine.
  Vrînd însă să scriu o adresă de e-mail, cu programul pornit, n-am mai putut
  să-l tipăresc pe a-rond, combinația de taste: Alt Gr + Q fiind « consumată » de program ptr. a tipari litera â!
  În fine, am procedat la oprirea și pornirea din nou a computerului, ca să pot alege optiunea de-a nu fi pornit și progamul de litere românești.
  Se poate oare opri acest program, fără a fi necesară oprirea/pornirea din nou a computerului?

 5. Mulțumesc ptr. răspuns – întrucît mă pricep oarecum la progamare, de ex. în Visual Basic, C++, mă încumet, să-mi aranjez și codul in sensul indicat de dvs., cu toate că o fi în alt limbaj (html, java?), la care va trebiui, mai întîi de toate, sa mă întroduc.
  Ce nu știu însă de loc: cum pot dezvălui codul, cu alte cuvinte: cum pot să ajung la el! Desigur îmi puteți da și ptr. aceasta un sfat real folositor.
  Cu mulțumiri anticipate,
  Harry

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s